22 Şubat 2013 Cuma

Bronşiolit

Asya kızım bir seneyi soğuk algınlığı, grip, nezle vs olmadan geçirdi diye sevinirken doğum günü kutlamamızla eş zamanlı burnu akmaya başladı. Hem de ne akma çeşmesi açılmış gibiydi zaten diş çıkarıyor diye salyaların da musluğu açık. Elimizde mermerşahi mendiller, ıslak pamuklar ufak ufak silip durduk. O gün zaten kucaktan kucağa sefilleri oynayan Asya kuzu erkenden uyudu. Gece boyu huzursuzdu. Ertesi sabah uyandı ki beter bir burun akıntısı ama şükür öksürük tıksırık vs yok. Nasıl olsa geçer dedik ilgilenmedik. Halt ettik. Bir yaş aşıları için sağlık ocağına gidince aile hekimimiz kontrol etti ciğerleri temiz ufak bi burun akıntısı abartmayın dedi. Eyvallah dedik. Ateşi var mı diye sordu yok deyince dayadı aşıları. Zaten bitkin olan bünye üstüne sersemletilmiş mikrobu da yiyince iyice sapıttı. Ertesi gün öksürük ve hapşırık ile uyandı Asya. Biz zaten bir yaş kontrolümüz için kendi doktorumuzdan randevu almıştık. Gittik Murat Hoca'nın yanına. Ve ta-tam bizim kız bronşiolit olmuş. Aile hekimine saygılar bir burun akıntısı abartmayın dediği şey üç gün içinde bu duruma gelmiş. Neymiş efendim el alemin çocuğu yalın ayak geziyormuş da hasta olmuyormuş biz abartıyormuşuz.

 Bronşiolit ne peki? Şimdi akciğerlerde hava kanalları var ya minik minik işte o kanallar iltihap ile tıkanıyormuş. Bu durumda bebiş zor nefes alıp veriyormuş ilerlemiş hallerinde anneler bebeklerinin astım olduğunu düşünüyorlarmış. Şükür biz henüz başında yakaladık ama buna rağmen kulakla duyulan bir hırıltısı vardı Asya'nın. Yani nefes almakta güçlük çekiyordu. Bu hastalık zaten iki yaşına kadar bebeklerde görülüyormuş. Ama eve grip mikrobunu aileden biri getiriyormuş ki bizim eve mikrobu Doğan getirdi. Çok fena grip oldu bir hafta boyunca süründü resmen Ve Asya ile minimum temasta bulundu. Hatta Asya bu duruma çok alındı babasına küstü bi haftanın sonunda yüzüne bile bakmıyordu. Ama sonuçta hava yolu ile almış tabi mikrobu : (

Murat hoca hemen üç set halinde ventolin verilecek dedi. Peki dedik. Bu arada ventolin bir nevi kas gevşetici bronşları gevşetiyor içlerine havanın girmesini kolaylaştırıyor.  Yirmi dakika aralıklarla üç kere ventolin verildi. Takip eden dört gün boyunca ventolin vermeye devam edicez dedi. İki gün altı saatte bir sonraki iki gün sekiz saatte bir. Hastaneye gelip gelemeyeceğimizi ya da  nebulizör denen aletten eve alıp alamayacağımızı sordu. Biz nebulizerı aldık ve geldik eve. Üç günümüz geçti bu şekilde bugün son gün. Yarın kontrole gidicez bakalım durum ne.


Nebulizer denen aleti Bosch çok sevimli yapmış penguen şeklinde Asya gidip burnuna bip bip yapıyor ama çalımaya balayınca çok ses çıkarıyor. Tabi bi de maskesini kafaya geçirip burnuna takmak zorunda bu durumda huzursuzlaşıyor ama yapacak pek biey yok. Dikkatini baka yöne çekmeye çalışıyorum o kadar. Hastanede aynı ölçüdeki sıvıyı beş dakikada bitiriyordu ordaki nebulizer ama ev tipi olan bizdeki on beş dakikada yapıyor bu işi. Süre uzadıkça huysuzluk kat sayısı da artıyor tabi.

Siz siz olun grip olan babayı eve almayın benim planım bu yönde. Benim bir arkadaşımın bebişi yeni doğduğunda bebek görmeye gelenlerden kapmıştı mikrobu, kıyamam daha 20 günlükken bir hafta hastanede yatmıştı. Yani bu iş el alemin bebeği sokakta yalın ayak geziyor bizimki de iki mikrop görsün, nolcak parkenin üzerinde emeklesin durumu değil. Allah korusun bu halin üzerine üştürse vereme bile çevirebilirmiş. Dikkat etmek lazım hem de çoooook...

30 yorum:

  1. uyy çok geçmiş olsun minik asya'ya.
    sağlık ocakları bana güven telkin etmiyor nedense.sizin yaşadığınız olay çok önemli mesela,nasıl emin olmadan geçiştirebiliyorlar anlamıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler canım
      Sağlık ocaklarına zaten en çok bebekli anneler gidiyor
      Ama nedense bi türlü istenen hizmet alınamıyor
      Aşı dışında uğramamak lazım
      Bize ders oldu

      Sil
  2. ayy geçmiş olsun canım.aynı tedavi yöntemini Yiğit te geçirdi bronşit olmuştu o isimelr biraz farklı ama sanırım aynı tip hastalık..nebülizatörü eve almakla iyi etmişsiniz biz hasatanede kaldık 5 gün ve çok sıkıcıydı..benimde niyetim var eve minik bişey almaya.

    bende katılmıyorum soğuga alışsın mikrop görsün vs her bunye farklı...o bazı annelerin sorumsuzluğu bence

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım size de geçmiş olsun
      Bronşiti ergenler geçiriyormuş
      iki yaşına kadar bronşite bronşiyal ya da bronşiolit diyorlarmış
      Dediğin gibi aynı şey yani

      Sil
  3. geçmiş olsun, bizde 1 haftalıkken yakalandık ilk ve 2 senedir aralıklarla devam ediyor.Yani her üşütmede öksürüğe çeviriyor hemen :( bizde evde ventolin veriyoruz.İyi geliyor genelde antibiyotik kullanmadan atlatıyoruz.Yalnız bizimki hala o maskeyi takmıyor, elde tutulan bir parçası var onu kullanıyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size de geçmiş olsun
      Biz de almadık antibiyotik sevindim ;)
      O ucu hiç almaz gibi geldi bana o yüzden denemedim
      Maskenin lastiği en azından sabit kalmasını sağlıyor
      Ben de kucağıma oturtup elleriyle çekmesini engelliyorum.
      Bakalım yarın ne diyecek doktorumuz

      Sil
  4. off herkes hasta galiba. bu aralar en sık duydugum ve duymak istemediğim şey. çok geçmiş olsun.. aile hekiminizede şöyle okkkalı saygılar!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğin gibi herkes hasta salgın var sanırım
      Aile hekimine tabiki saygıdan fazlasını ilettim ama dillendirmek istemedim

      Sil
  5. çok geçmiş olsun. sağlık ocakları kalabalıktan artık ilgilenmiyorlar herhalde. bizim oğlanda iki kere geçirdi sonuncusu çok uzadı hava almak zorunda kaldı. inşallah çok ilerlemeden bir an önce iyileşir asya kız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim kıyamam minnoşa size de çok geçmiş olsun
      Sanırım tekrarlayan bir hastalık bu
      Biz bugün kontrole gittik
      Akut bronşiti hafif bir şekilde atlattınız dedi doktorumuz
      İlerde çok sık tekrarlaması halinde alerjik bir durum olup olmadığına bakıcaz dedi
      Şimdilik şükür bitti

      Sil
  6. çok çok çok geçmiş olsun canım ya.. ben şimdiye kadar doğum gününde sağlam olan çocuk görmedim zaten.. illa ki bir huzursuzluk oluyor.. 2 ay kadar önce biz de ventolin kullandık.. elle uygulanan maskeden aldık.. dilayı o makinayla asla tutumazdık zaten..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu hastalıklar doğum günü hediyesi sanırım
      Ama hiç hoş bir hediye değil maalesef
      Diloşa da çok geçmiş olsun
      Korkmakta haklı çocuk makine çok ses çıkarıyor
      En azından elle uygulamana razı gelmiş de atlatmış ne güzel

      Sil
  7. amanın hepimiz kırılıyoruz galiba.
    geçmiş olsun kuşuma benim.
    hemen iyileşsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla herkes hasta guş gribi mi nedir noluyo anlamadım. Umarım hemencecik iyileşir benim guş. Aman senin guşa da dikkat et ;)

      Sil
  8. Hay allah cok gecmis olsun doktorlara da gevenilmiyor artik desene

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım teşekkürler
      Doktorlara güvenilmeyeceğini böyle anlamasaydık iyiydi :(

      Sil
  9. Geçmiş olsun.
    Birsürü kelime öğrendim yaw.
    Bocsh da süper hani.

    Yanlış yazdım biliyorum :-)

    Cahil anne

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler
      Bu kelimeleri Allah cümle içinde kullanmayı nasip etmesin aman..

      Sil
  10. Etrafımdaki bir sürü çocuk doğdukları andan itibaren sürekli hasta durumda. Ne güzel asya bebek bu zamana kadar çok güzel gelmiş hasta olmayarak. Bu da nazar boncuğu olmuş. Çok geçmiş olsun

    YanıtlaSil
  11. çok geçmiş olsun,
    umarım şimdi daha iyidir...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cep aynam çok teşekkürler
      şimdilerde iyi çok şükür

      Sil
  12. oyyyy cok gecmis olsun canlarim yaa
    Asya umarim daha iyidr

    YanıtlaSil
  13. Cok ama cok gecmis olsun..tez vakitte iyi olsun, gecsin bitsin bu bulutlar...minik asyaya hastalik hic yakismadi.

    Cok optum cnm

    YanıtlaSil
  14. nerelerdesiniz özlettiniz kendinizi..

    YanıtlaSil
  15. Çok geçmiş olsun inşallah tekrarlamaz bizde 5.ayımızın sonunda geçirmiştik birde malesef tam tamına 1 yıl sonra yakalandık. Bebekken nebulizatör kullanmak daha kolaydı. 17.ayımızda pek kolay olmadı chamber nebulizatör var onla öyle böyle verdik ventolinleri :(

    YanıtlaSil
  16. çok geçmiş olsun..oğlum da ilk kez 9 aylıkken tanıştı bronşiolitle.Çarçabuk geçer inşaallah..

    YanıtlaSil
  17. Allah dermansız dert vermesın çok gecmıs olsun..Grip durumu bizde de var şu an umarım bronşlara inmez.
    Doktorunuzun ad soyadını öğrenebilirmiyim..Bizim doktorumuz artık bulunduğumuz hast olmayacak..Alternatif iyi bir doktor arıyoruz..İstanbuldayız..

    YanıtlaSil
  18. Bizim aile hekimiyle beraber sizinkine de selamlar :/// 11 aylık kızım burun akıntısıyla başladı :( bişey olmaz ın sonu bronşiolit :(

    YanıtlaSil
  19. Çok geçmiş olsun. Benim 22 aylık kızımda geçtiğimiz hafta aynı hastalıkla tanıştı. Şükür ki Aile Hekimi bizi doğru yönlendirmesi sonucunda erkenden müdahale edebildik. Her Aile Hekimi de bir olmuyor. Adam hiç müdahale etmeden hemen gerekli birime gitmemizi söyledi. Herhalde bu tecrübe işi. Kızıma da sizin kızınıza uygulanan tedavi yönetimi uygulandı. Şu anda şükür iyiyiz fakat tedavimizi yapan Dr. hanım bize bu kış sizin için zor geçecek dedi. Çok dikkatli olmak lazım. Allah hepimize ve yavrularımıza acil şifalar versin.

    YanıtlaSil