5 Ağustos 2012 Pazar

İdrar Yolları Enfeksiyonu

Biz doktor kontrollerine aylık değil buçuk aylık gidiyoruz. Nasıl mı?  3. ay kontrolüne 3,5 aylıkken 5 aylık kontrolümüze 5,5 aylıkken gitmek şeklinde bir rutin oluşturduk :) Ve biz geçtiğimiz pazartesi 5,5 aylık kontrolümüze gittik. Bu arada Başkent Üniversitesi Hastanesinde Murat Derbent'e gidiyoruz. Çok da memnunuz. Her şey yolunda hiç bir şikayetimiz yok. Doktor amcamız kontrollerimizi yaptı. Minnoş gülücükler eşliğinde muayenesini oldu. Hala boyumuzu ölçmüyor Murat Bey. Kilomuzu ölçtü gramlar almışız :) Ek gıda için bilgiler verdi. Tam gaz anne sütüne devam dedi. 7. ayda göz muayenesi olacak hatırlatmasını yaptı. Neredeyse odasından çıkacaktık ki bi idrar tahlili, idrar kültürü ve böbrek ultrasonu isteyelim dedi. İşte maceramız böyle başladı.

Öncelikle bir adet minnoş var ki elimizde malum kendisi kız nasıl idrar alınacak bu yavrucaktan diye düşünürken hemşire bir torba getirdi. Uzun ince bir torba yukarı kısmında bir bant var bant alındığında kenarları yapışkan oval bir boşluk çıkıyor ortaya. İşte o oval boşluğu bebişin kukusuna denk getirip kenarlarını da yapıştırıyorlar. Sonra torbanın uzun kısmını alta yani arkaya doğru yatırıp bezliyorsun minnoşu. İdrar kültürü alınırken alkkolle silip temizleniyor sonra da bu işlem yapılıyor.

Buraya kadar her şey güzel, amcalar ne güzel yolu bulmuşlar kolaymış bu iş dedik ki demez olaydım.
Bizim minnoş çişi yapmadı ki bir çok çocuk o torbadan rahatsız olup çişini tutuyormuş. 10-11 saate kadar tutanlar bile varmış. Sonra bizim kız pırt yaptıkça hafif kakası çıktı o torbaya sürtündü bu durumda kültür alınmazmış. Bu şekilde beş bez değiştirdik.   Bu demek ki beş kez alkolle silindi kukusu. Resmen alkol yaktı kan gibi kıpkırmızı oldu. Saatler geçti minnoş yoruldu. Emzirdim ve uyudu. İyi dedim uyanınca yapar. Doğana sen git işlerini halet ben beklerim dedim. Doğan gitti,Asya uyudu, ben bekledim, saat beş oldu, servis kapandı. Dediler ki acile gidin ne zaman yaparsa o zaman veririsiniz ne de olsa 24 saat açık.

İndim acil servise emzirme odasına geçtim oturdum. Minnoş uyandı çişle beraber kaka da yaptı tabi bizim poşet yine boşa gitti. Çıktım dışarı hemşirelere anlattım durumu. Hemşire kız uygun poşetlerinin kalmadığını söyledi gidip eczaneden alacakmışım. Elimde ana kucağı, çantam, bebeğim, bir de bezler bittiği için aldığımız bir poşet bebek bezi bu halde hiç bir yere gidemem dedim.  Neyse bize taktılar mı erkek bebek için uygun poşetten. Bu poşetin üst kısmındaki delik oval değil yuvarlak maalesef. Geçtim emzirme odasına zaten sabahtan beri emziriyorum ama olsun bir kere daha emzirdim ki çiş yapsın. Yaptı minnoş ama yine yanında kaka ile :( Çıktım yine gudubet hemşireye yeniden torba takması gerektiğini söyledim. Yine söylendi ben dedim eczaneden alın falan filan diye. Neyse tekrar alkolle silme kıpkırmızı bir kuku tekrar taktı torbayı. Bu arada saat oldu akşamın yedisi ağlamak üzereyim çiş bekliyorum. Doğan aradı geliyorum diye. Evde çiş yaparsa yarım saat içinde getirebileceğimizi öğrendim ya eve gidicez. Arabaya binmeden önce son kez baktım minnoş çiş yapmış mı diye. Yapmış hem de kaka olmadan ne sevindim anlatamam. Ama o aptal erkek poşeti yüzünden çişin çok azı poşete girmiş bir çoğu beze gitmiş :( Koşarak laboratuvara götürdüm. Sadece kültür için bakılabilecek miktar olduğunu söylediler. İdrar tahlili için bir daha torbalanacakmışız. Başlarım torbasına deyip çıktım tabi. Eczaneden torba alıp iki gün sonra evde yaptığı çişi koşturduk laboratuvara ve idrar tahlilimiz de oldu. Bu arada nur topu gibi de pişiğimiz oldu tabi ama Desitin sağolsun şimdilerde geçti bile diyebilirim.

Sonuçlarımızı cuma günü aldık idrar yolları enfeksiyonu ve maalesef minoş antibiyotik ile tanıştı. Hiçbir belirtisi olmadan nereden geldi bu hastalık diye yine kendimi suçlamaya başladım. Özellikle kız bebeklerde tuvalet temizliğinin önemi yazıyor her yerde. Ama ben ki her bezini açtığımda belden altını yıkıyorum yavrumun. Yani ben temiz tutamadıysam kimse de tutamaz diyorum bu kadar da iddialıyım. Neyse bu da gelsin geçsin inşallah.

Allahtan tüm dileklerim yine sağlık üzerine. Dert verip derman aratmasın güzel Allahım.



Annesinin kuzusu hep gülsün

1 yorum:

  1. Murat Derbent bugün vefat etmiş hanımefendi. Benim 1 yaşındaki oğlumun da dr u idi. Çok üzüldüm.

    YanıtlaSil