30 Ağustos 2012 Perşembe

Maria Montessori

Türkiye saati ile gece yarısını geçmiş bulunuyoruz. Yani 31 Ağustosa girdik ve google amca barner değişikliği yaptı. Baktım oyuncaklar pek bi tanıdık mause ile geldim üzerlerine meğer Maria Teyzenin 142. doğum günüymüş :) Tıkladım üzerine ve bir dünya bilgi buldum karşımda. Allah'ım bu bir işaret olmalı diyerek gülümsedim. Ben minnoşu bu teyzenin dedikleri ile büyütmeliyim galiba :) Bırakınız yapsınlar, bırakınız gitsinler mottosu tam bana göre.

Montessori eğitimi adına bizim evde ilk yaptığım şey hazine sandığı ya da hazine kesesi denilen etkinlikti. Bloglardan araştırıyorum Montessorici anneleri, onlardan birinde rastlamıştım bu etkinliği çok hoşuma gitti. Hemen uyguladım benim minnoşa ve Asya  bayıldı.

Bizim sepete bir sürü ilgi çekici nesne koyduk. Daha doğrusu mutfağa gittik Asya neye elini attıysa, attık onu sepete :) Sonra geldik oturduk halının üstüne tek tek inceledik elledik, ağzımıza götürdük attık tuttuk. En az bir saat oynadık ilk seferinde. Sonraki seferlerde farklı materyaller ile ilgisini arttırdım ama tanıdıkları olunca bakmamaya başladı minnoş yenilik istiyor yani :)

 Sepetimizin içinde neler var neler. Yumuşak oyuncak top, fırın eldiveni, hipp rezene çayı kutusu, bir rulo alimünyum folyo, fotoğraf makinesi kılıfı, şeffaf kutusu içinde kağıt kek kalıpları, keçe çanta, cam kavanoz, ahşap diş kutusu, ıslak havlu paketi.

Minik eller iş başında :)

 Materyalleri seçerken hepsinin farklı dokuda olmasına dikkat ettim. Cam, ahşap, mukavva, kağıt, karton, pelüş, folyo elini dokunduğunda hepsi farklı bir his verdi minnoşa.
Zaten görsel anlamda oldukça iyi durdu sepetimiz. Tadlarına gelince bilemiycem hepsini ağzına götürdü tadına baktı Asya kız tadlarını ona sormalı :)

Elindeki kelebek figürlü ahşap kutuya bayıldı Asya :)

İncelediklerini sepetten dışarıya atıyor bizimkisi.    Evet sıradaki gelsin :)
Ve sonunda tüm sepet ortaya dökülür. İncelemeye devam.

Bu alüminyum folyoya bayıldı Asya Kız bayağı açtıktan sonra kopartıp top yaptık folyodan, sonrada top haliyle oynadı.

 Oturmaya alışkın olmayan Asya yüzüstü keşfe devam eder.  Minik Kaşif= Minik Asya

11 yorum:

  1. maşallah çok şeker minik Asya :)
    sayende bende tıklayıp okudum çok mantıklı açıklamaları varmış,hepsini örnek alıcam anne adayı olarak :)

    sekertadindahayat.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler canım.
      Oğlunu sağlıklıca kucağına alırsın inşallah.
      Şimdi hamile hallerimi özledim valla tadını çıkar :))
      Çok farklı bir duygu gerçek bir mucize
      Anne olmak gerçekten şans bence

      Sil
  2. Demek bunun bir de bilimsel adı varmış. Ben farkında olmadan yapıyordum bunu. Oyuncakları dışında bir şeylerle meşgul olsun diye, oyuncak kutusuna miniği yormayacak materyaller koyuyordum, artık daha sistemli ilerlerim. Fikir için teşekkür ediyorum, minik kaşifi öpüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. Demek Montessori adına doğru yoldaymışsın.

      Annem de bir legenin içine tahta kaşık plastik bardak vs koyup sonra da Asya'nın önüne koyuyordu. Şimdi adını keşfettik ya Montessori kaşığı bu kaşık, Montessori legeni bu legen şeklinde dalga geçip gülüyoruz :))

      Bir de koku sandığı yapıyorlarmış farklı kokulardaki baharatları cam kavanozlara koyup koklatıyorlarmış bebişlere ama ben denemedim. Ne de olsa daha çok küçükler..
      Ben de Ata'yı öpüyorum.

      Sil
  3. bizde montessori eğitimini evimizde uygulamaya çalışıyoruz, gerçekten gelişim için çok faydalı öğretileri var.Tim Seldin ''harika çocuk nasıl yetiştirilir'' bu kitapta güzel anlatmış teknikleri :) takibe alıyorum seni ve Asya'yı, bana da beklerim, güzel paylaşımlarda bulunmak dileğiyle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de kitap araştırıyordum ne güzel oldu bu kitap önerin alıp okuyacağım en kısa zamanda.

      Sil
  4. çok şirin bir melek bu maşallah...
    buarada takipteyim banada beklerim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler canım ben de seni takibe aldım..

      Sil
  5. merhaba , Allah bağışlasın yavrunuzu ,
    çok cici bir blogunuz var ,
    bende beklerim

    YanıtlaSil
  6. Benim annem de yeğenime böyle değişik materyaller verirdi hep oynasın diye. Oyuncaklarından sıkılıyor, farklı şeylerle oynasın, tanısın de niyeti. Montessoriden habersiz uygulamış demek :)
    Asyaya da Maşallah bu arada, çok tatlı bir bebek.

    YanıtlaSil
  7. Oğlum 1 yaşına girdikten sonra tanışmıştım ben Montessori ile siz erken başlamışsınız ne güzel.maşallah güzel kızınıza.bize de beklerim sevgiler...

    YanıtlaSil