17 Ekim 2012 Çarşamba

Evde Kolay Ekmek Yapımı

Asya ek gıda macerasına başlayınca bize de sağlıklı beslenme yolları gözüktü. Aslında benimsememiz gereken beslenme şekli bu olmasına rağmen biz abur cuburları, atıştırmalıkları, dışarıda yemekleri seven bir aileyiz. Kebap için gurme tur düzenleyebiliriz. Hamburger, patates, cola üçlüsü vazgeçilmezimiz. Her daim kurabiye, kek çay yanına hazır ve nazır bulunur vs. vs. Yani tüm kötü alışkanlıklar bizdeydi demek istiyorum. Bunları geçmiş zamanda bırakıp yeni bir sayfa açıyorum. Aslında ben sebze yemekleri severim ezelden beri ama Doğan kebapçı olunca uymuştum ona. Şimdi Doğan'ı bana uydurmaya çalışıyorum :)) Balkabağı çorbası ve kereviz yemeğinden oluşan akşam yemeği menüsüne hayır demedi mesela. Eskiden olsa aynı masaya oturur muydu bilmem.  Asya'ya özel yemek yapıp bize ayrı yapıyordum ama Asya'yı bize uydurmak yerine bizim ona uymamızın daha sağlıklı olduğuna karar verdim ve bundan böyle yemekleri sıfır tuz ve çok az zeytinyağı ile yapıyorum. Mutluyuz ailecek. Her şey sağlıklı olsun derken ekmeği de evde yapayım da tam olsun dedim. Ekmek yapma makinelerine bakıyordum ki ÇokBilmiş'in evde ekmek en kolay nasıl yapılır yazısını okudum. Anında kalkıp mayaladım ekmeği süper oldu süper. Biz yemek yerken Asya'da mama sandalyesinde oturuyor. Kırkı çıkar çıkmaz oturmaya daha doğrusu o zamanlar yatmaya başladı sandalyeye o nedenle şimdilerde pek yadırgamıyor. Bazen ayak diretip oturmuyor ama o durumlarda inatlaşmamak için zorlamıyorum. Önüne genelde ekmek ya da salatalık bırakıyorum Asya kemirsin diye. İşte bu ev yapımı ekmeğe Asya'da bayıldı alıyor ağzına emiyor, kopartıyor baya sağlıklı bir ekmek yiyor. Gerçi kullandığım beyaz un sağlıksız geliyor ama ne yapayım elimden gelen bu. Annem bir komşusuna sipariş verdi köyünden kara değirmen unu getirmesi için o un gelene kadar yapacak bişey yok.

Malzemeleri aynen ÇokBilmiş'in yazısından alıyorum  daha doğrusu onun da tarifi aldığı Arman Kırım'ın yazısından

Malzemeler
3  bardak beyaz un, biraz da üzerine serpmek için;
1/4 tatlı kaşığı 'instant' kuru maya,
1.5 tatlı kaşığı tuz
1 bardak+1 bardağın 2/3'ü su
kepek veya mısır unu.

Tarifi ise benden gelsin :)) Orijinal tarif için tık tık

 
Öncelikle un, maya, tuz üçlüsünü kaşıkla bir güzel karıştırıyorsunuz. Burda annemin önerisi bu işi tahta kaşıkla yapmak. Sonra belirtilen suyu ekleyip daha bi güzel karıştırıyoruz. El değmeden hazırlanmış gayet hijyenik bir hamurumuz oluyor.Üzerini streçledikten sonra bu hamuru ılık bir ortama bırakıp unutuyoruz :)) Evet bildiğin unutuyoruz çünkü tarifte en az 18 saat mayalanması gerektiği belirtilmiş. Ben bu sabah kalkıp yoğurduğum ahmuru ertesi sabah pişiriyorum böylece neredeyse 24 saat mayalanıyor hamur :)) Ve daha da bi süper oluyor. Ertesi sabah kalktığımızda yukarıdakine benzer bir görüntü çıkıyor ortaya, göz göz gözlenmiş ve oldukça kabarmış bir hamur :)) 

 
Sonra ikinci aşama geliyor. Bu aşamaya başlamadan önce fırını çalıştırıp 210 dereceye ayarlıyoruz içinde pişirme kapaklı bir pişirme kabı bırakıyoruz. Ben döküm tenceremi kullandım bu iş için kapağı açık bi şekilde fırına atıp en az yarım saat boş tencereyi ısıtıyoruz. Sonra geliyoruz hamuru hazırlamaya :)) Önce kuru hamur bezini iyice unluyoruz, sonra kaşıkla hamuru bu unun üzerine döküyoruz yine kaşıkla hamuru alt üst yapıyoruz:)) (Tarif verme işi bayağı zevkliymiş söylemeden geçemiycem ) Neyse elime yapışmayacak kadar unladıktan sonra hızlıca yuvarlayıp bezin üzerine bırakıyorum hamuru ve üzerini yine bezle örtüyorum. Tarifte iki saat bu şekilde bekletilmesi söyleniyor. Ama ben zaten uzun mayaladığıma güvenerek bu süreyi daha kısa tutuyorum :)
Bu işlem de bitince el yakmadan sıcak tencereyi fırından alıp, bezin de yardımı ile hamuru tencereye aktarıyoruz. Tencereyi şöyle bi sallayıp hamurun oturmasını sağlayınca işlem tamamdır ver fırına gitsin :))


Fırında kapağı kapalı bir şekilde yarım saat pişiyor bu sürede bir güzel kabarıyor ve çatlayıp patlıyor ki sormayın enfes görüntüsü oluyor.
Kapağını açtıktan sonra kızarmaya başlıyor hamur çıtır çıtır kızarıyor. Yaklaşık yarım saatte bu şekilde pişiyor.


Ve karşınızda ellerimle yaptığım yemeye doyamadığım süper ev yapımı ekmek :)) Mutfağı ekmek kokusu alıyor ki bu durum çok tehlikeli. Çünkü bu koku sayesinde iki kişi bu ekmeği kahvaltıda hüpletiyor. Sağlıklı beslenme mi dediniz gayet sağlıklı bir ekmek yemiş oluyoruz ama miktarında biraz sıkıntı var kabul ediyorum :))
Ellerime sağlık, denerseniz size de afiyet olsun:))
Bu arada tarifteki kuru maya miktarı konusunda  da sıkıntı var 1/4 tatlı kaşığı güzel bir ölçü değil ben bi seferinde biraz fazla kaçırmışım hamur mayalı mayalı koktu :(
Yarım çay kaşığı kadar desek daha mı iyi ne.
Ben bir paket kuru maya ile yaklaşık altı ekmek yaptım ya da böyle bir ölçü vereyim.
Neyse deneyin kendiniz ayarlayın diycem pek de yardımcı olamıycam bu konuda, çünkü benim durumum göz kararına geçti. Vay be üç ekmek yaptım işin ehli oldum :))

28 yorum:

  1. Gerçekten inanamıyorum..Bu şimdi ev ekmeğimi???
    fırından alınan köy ekmeği diye satılan ekmeklerden olmuşş
    ellerinize sağlık harika..
    ben bir ekmek yapma özürlü olarak bukadar çok şaşırdım kusura bakmayın :)

    YanıtlaSil
  2. Vallahi ekmek olunca bunu ben mi yaptım diye ben de şaşırdım :))
    Anneme ve kayıncalideme de yapıp götürdüm onlar da şaşırdı :))
    Bu şaşkın olma durumu insanı daha bi mutlu ediyor vay be ben yaptım diyorsun
    Ama aslında o kadar kolay ki sadece hamuru kaşıkla karıştırıyorsun o kadar :))
    Denemelisin ve kendine şaşırmalısın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şimdi gördüm canım cevabını..bende bayramda deneyim de kabarmaz diye korkuyorum iyi olursa anneme kayınvalideciğime götiriyim onlarda şaşırsın..komşu fırından aldım derim inanırlar valla :)) komşu fırınınkiler bile bu kadar kabarmıyor cidden..
      neyssee bu kadar konuşucağıma deneyip görmek en iyisi :)
      teşekkürler canım tarif için..
      ellerine sağlık..
      iyi bayramlar bu arada ;)

      Sil
  3. ay bu ne böyle.. nefis görünüyor.. harika görünüyor.. benim ekmek makinam var.. sayılı kullanmışımdır ama.. mutfakta koyacak sabit bir yerim olmadığından üşeniyorum açmaya.. bu yöntem harika.. acaba borcamda olurmu ki..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten görüntüsü kadar tadı nefis tabi köy ekmeği sevenler için :)
      Ben de ekmek yapma makinesi alacaktım ama bu tarif sonrasında vazgeçtim :))
      Borcam pyrex gibi ısıya dayanıklı kaplarda olabilir ama kapaklısını tercih edeceksin.

      Sil
  4. Aaa valla çok şaşırdım süper olmuş,harika görünüyor :) Ellerine sağlık canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görüntüsü bile cezbedici değil mi :))

      Sil
  5. Ben Borcam'da yapıyordum, demir döküm tencere hiç aklıma gelmemişti. Akıl akıldan üstündür. Hemen demir dökümde deniyorum, borcamdan daha güzel pişirir gibi geldi bana. Deneyeceğim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Döküm tencere geç ısınıp geç soğuyor bi faydası var mı bunun ekmek pişirmeye bilmem ama valla gayet güzel oluyor ekmekler :))
      Bi dene bakalım...

      Sil
  6. Süper gözüküyor.Yarn kesin deneyecağim.Afiyet olsun size de:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yarın yoğurup ertesi gün pişireceksin ona göre :)) Şimdiden size de afiyet olsun

      Sil
  7. kesinlikle deneyeceğim,aradığım şeydi bu
    afiyet olsun...öperim Asya'yı

    YanıtlaSil
  8. ne beceriklisin,
    süper görünüyor:)

    YanıtlaSil
  9. vallahi kokusu burnuma geldi.
    ellerine sağlık.
    Arman hocaya da rahmet bol bol.

    Üzgün anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  10. Harika olmuş, ben de çok denemek istedim:)

    YanıtlaSil
  11. tamam artık tutamaz beni kimse bende yapcammm
    ekmek yapma makinesi almayı düşünüyodum sırf ekmek yapmak için
    artıkın lüzum yok ;)
    çok saol tarif için..

    YanıtlaSil
  12. :)))) Benim gibi dar ruhlu ve canı tez bir kadın için süreç çok uzun görünüyor:) Ben unutamam o hamur fırına girecek pişecek :)))))

    YanıtlaSil
  13. Acaba tencerenizin markasını ve modelini
    öğrenebilir miyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tenceremi halam Almanya'dan getirmişti bildiğim bir marka değil
      Arkasında ALU Highlights GUSS yazıyor
      Klasik döküm tencere sapları da dökümden
      İnşallah istediğin gibi olur ekmeğin kolay gelsin
      Afiyet olsun

      Sil
  14. Bu ekmeği defalarca yaptık evde. Bağımlısı olduk diyebilirim. Borcam da pişiriyorum ben ve ağzını ilk 40-45 dk. açmıyorum. Daha yumuşak oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ellerine sağlık ve afiyet olsun
      Deneye deneye insan sevdiği kıvamı tutturuyor
      Ben kabuğu çıtır seviyorum
      Bi seferde fazla bekeleterek deneyeyim bir de öyle tadına bakalım..
      Daha yumuşak nasıl yaparım diyenler için iyi br bilgi olmuş bu, çok teşekkürler..

      Sil
  15. bizde tarife uygun dün akşam pişirdik ekmeğimizi harika oldu gerçekten. insan inanamıyor bunu ben mi yaptım die :)

    YanıtlaSil
  16. Hmuru mayalayip yaklasik 20-22 saat bekledim. ama mayalanan hamurun uzerinde biraz su birikmisti, ve hamur sizin resminizde gorunenden daha bir civikti. bol un kullanip biraz katilastirabildim hamuru. Problem ne aceba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ilk yoğurma işleminde unu bi kaşık daha fazla koyup tekrar deneseniz. aslında hamur olması gereken kıvamda hamur ele gelmiyor unla toparlanıp altındaki bez yardımıyla tencereye aktarılıyor. yani belki de sizin dediğiniz kıvam doğru kıvamdır. piştiğinde görüntü ve lezzet açısından nasıldı? Eğer iyi olduğunu düşünüyorsanız fazladan un eklemeye ihtiyaç olmayabilir. Benim fotograflarımda cam kasede mayalanmış hamur gözenekli ve oldukça cıvık. Ama tenceredeki hamur unla toparlanmış ve bez yardımıyla oraya konulmuş hamur. Bir deneme daha yapın haberleşelim. kolay gelsin :)

      Sil
    2. Suyu biraz daha az koyup tekrar yaptim. birinciye gore daha az civik oldu bu sefer. hamuru toparlamak icin yine bolca un kullanmam gerekti. ve bu unlarin bir kismini ekmegin icinde gordum :)
      Ekmegin tadi oldukca iyiydi ama cok fazla kabarmadi, kabugu biraz kalin ama citir citirdi, ic dokusuda fazla kabarmamasina ragmen gayet iyiydi. Goruntusu sizin koydugunuz resimdakine gore daha vasatti :) Ben pisirecek kab bulamadigim icin Tefal'in teflon tencersinde yapiyorum. Bekli baska kablarda denersem daha basarili sonuclar alabilirim.
      Yardiminiz icin tesekkur ederim,

      Sil
  17. Gerçekten muhteşem oldu teşekkürler

    YanıtlaSil
  18. Tekrar yaptim. ama bu sefer suyu koyarken olculu degil, yumusak bir hamur elde edecek kadar ekledim. Gercekten mukemmel oldu..

    YanıtlaSil
  19. Normal kıvamlı bir hamuru beze yapmayı bilir misiniz? Hamurdan bir parça alıp az un eşliğinde elinizde yuvarlak şekil verirsiniz. İşte bu hamuru da aslında tek parça yuvarlak hale getirmeye çalışıyoruz. Ama hamur kısmen cıvık ve büyük olduğu için elimizde şekil vermek mümkün değil bu nedenle kaşıkla yuvarlak hale geliyor. Tencere içindeki fotoğrafta görebilirsiniz. Dışı azcık unlanmış olacak ama içi hala yumuşak. O dış kısım kabul oluyor zaten. Eğer unu fazla kaçırırsanız piştikten sonra kabuk üzerinde beyaz un birikintisi oluyor. Umarım analatabilmişidir. Kolay gelsin afiyet olsun

    YanıtlaSil